piatok , 20 september 2019
Domov > Články > Ako trávia Vianoce inšpirujúce osobnosti?

Ako trávia Vianoce inšpirujúce osobnosti?

Share Button

Vianoce inspirujuce osobnostisú sviatky pokoja a lásky. Pravdepodobne takmer všetci doma pripravujú sviatočné menu, navodzujú vianočnú atmosféru a tešia sa z blízkosti svojich najbližších. Mnohých z vás by určite zaujímalo, ako prebiehajú vianočné sviatky v teple domova inšpirujúcich osobností zo sféry zdravého životného štýlu a osobného rozvoja. My sme sa ich na to priamo spýtali a posialame im veľké ĎAKUJEM za ich krásne úprimné riadky :)

Janette Šimková, charizmatická life koučka a trénerka osobného rozvoja, www.lifekoucing.sk

Na Vianociach mám rada intenzívnosť toho, že zdieľaná radosť je dvojnásobná radosť. Radšej oželiem neumyté okná než pohodu. Zbožňujem to spomalenie, kedy sa odstrihávam od sveta, aby som si vychutnávala blízkosť ľudí mne najdrahších a nikam od nich neodchádzala.

Som vďačná za to, že sviatky trávime u jedných, aj druhých rodičov. Tým mám ten luxus, že sa na prípravách podieľam len čiastočne, napríklad pečjanuár 369iem gaštanovú tortu, makové a orechové záviny. V manželovej rodine sa traduje šošovicová polievka, ryba a zemiakový šalát, v mojej rodine je to obdobné, len šaláty sa líšia a máme ešte makové pupáčiky. Nesmú chýbať oblátky s medom a cesnakom a rozkrojené jabĺčko rozdelené na toľko častí, koľko nás je pri stole, aby sme si ho navzájom podelili. Môj otec ctí tradície svojich predkov a pod stolom je otiepka slamy, vrecko so zmesou obilovín a orechy rozhodené do kútov izby s prianím a odpustením. Po štedrovečernej večeri odnášame aj zvieratám na dvor ich sviatočné jedlo.

K stromčeku bežíme až po zazvonení zvoncom, ktoré nenápadne otcovia urobia. Darčeky všetkým rozdáva náš syn Krištof a my si svoje rozbaľujeme, až keď sa pokocháme jeho radosťou. Potom pozeráme rozprávky, pojedáme koláčiky, spomíname, rozprávame si veselé historky. Pokým vydržíme, sme hore, aby sme si vychutnávali pocit vďačnosti za to, že sme sa opäť všetci zišli a to miesto pri stole, ktoré je prestreté pre tých, ktorí nemôžu byť s nami, vnímame s pokorou, bázňou a láskyplnými spomienkami.

 Prajem všetkým čitateľom portálu Katalóg zdravia, aby si vychutnávali sviatky podľa svojich predstáv, s vnútorným pokojom a radosťou. Verím, že každému sa podarí “nastaviť” si okolnosti tak, aby bolo pre vás čo najjednoduchšie cítiť sa dobre a obtiažne cítiť sa zle.

Natália Spišiaková, výživová poradkyňa a špecialistka na RAW, Vegan, Low Fat jedálničky, ktorej vášňou je zdravé varenie a vedenie RAW kurzov, www.zdravienatanieri.sk

Vianoce sú pre mňa vrcholom kulinárskych schopností. Od rána sa teším na vône, ktoré sú tak typické pre štedrý deň. V najväčšom hrnci domácnosti buble snáď už od svitania pravá kapustnica so všetkým domácim, čo do Vianoc zoženiem. Kapustnica niNatalka Spisiakovakdy nechutí tak úžasne, ako práve na štedrý deň. Keďže symbolom Vianoc je rybka, na našom stole nechýba ani kapor a losos, príp. zubač v zdravšej úprave. Aj šaláty mám pre istotu nachystané dva. Jeden klasický s domácou majonézou a druhý odľahčený s jogurtom. Napriek tomu, že naše menu zachovávame tradičné, v sladkostiach sa vyšantím a popustím uzdu svojej kreativite. Tohtoročné sladké Vianoce pojmem v RAW verzii, farebne a zdravo. Fascinujú ma RAW recepty, pri nich naozaj tvorím.  Tu premýšľam od základov zdravšie, žiadna kamufláž, žiadne zlepšováky,  naplno sa prejavia skutočné znalosti o zdravých potravinách, kreativita a fantázia. Používanie zdravých surovín nie je pre mňa novinkou. Celá moja stránka, kde zapisujem a fotím svoju tvorbu, je  venovaná zdravým receptom.  Na RAW kurzoch, ktoré pravidelne v  Košiciach organizujem, učím ľudí, ako si pripraviť jedlá v najzdravšej  verzii s použitím kvalitných bio a RAW surovín. Jednoduché, rýchle a  zdravé jedlá sú určené práve pre ženy, mamičky, ako som ja, ktoré majú  deň rozplánovaný do poslednej minúty a napriek zaneprázdneniu chcú  rodine ponúknuť  hodnotný pokrm plný živín.

Dušan Redaj, facilitátor životných zmien s prístupom zameraným na človeka (PCA), redaktor www.katalogzdravia.sk

Vianoce sú u nás doma akousi zmeskou rôznych zvykov a hodnôt. Môžem povedať, že podobne ako to je v našich životoch mimo týchto sviatfotokov. Každý si prináša to svoje. Rôznorodosť je najmarkantnejšie vidieť na našom vianočnom menu. Varia sa dva druhy polievok. Kapustnica a mliečna s hríbmi. Tradičný kapor s dvoma prílohami, zemiakovým pyré a majonézovým šalátom. Samozrejme nesmie chýbať vianočná tabuľa so všetkým čo k nej patrí. Cesnak, med, oplátky, prípitok a tak. Jedlo pripravujeme spoločne s manželkou. Často pozývam švagra, brata a synovcov na prípitok a “pokec” pri prípravách. Vraj muži počas štedrého dňa môžu chodiť po návštevách. Niekedy si vyrazím zase ja. Symbol Vianoc, vianočný stromček zdobíme buď ráno, alebo deň pred Štedrým večerom. Osadenstvo pri stole sa u nás mení. Niekedy trávime Vianoce v trojici, inokedy sme piati, pribudnú moje dve dcéry z prvého manželstva a niekedy sme vo štvorici s mojim otcom. Čas večere prispôsobujeme mojim služobným povinnostiam. Buď večeriame potom, ako sa vrátim zo služby, alebo pred mojim odchodom. Toto sa však deje len sporadicky. Nechýba modlitba, ktorú prijímam s rešpektom k hodnotám a vyznaniu manželky a dcérky. Moje myšlienky počas večere patria rodine a všetkému, čo sme za rok prežili. Tiež spomínam na tých, ktorí už nie sú medzi nami. Túto časť vnímam ako niečo čo je sprevádzané mojim smútkom, očakávaniami, šťastím, rešpektom a dôstojnosťou, ktorú si ľudia v mojom okolí určite zaslúžia. Darčeky prináša Ježiško vždy v čase, kedy sa večeria, resp. počas prípravy štedrovečernej večere. No a večer finišuje rozbaľovaním darčekov a spoločným trávením vianočnej štedrosti.

Miroslava Janigová, vášnivá RAW cukrárka a lektorka kurzov zdravého nevarenia, www.zivotjezmena.sk

Sviatky máme sOLYMPUS DIGITAL CAMERAíce veľmi radi, u nás sú skôr jednoduchšie. Keďže máme dve malé detičky, ktoré sa chcú stále hrať a pobehovať, večera na Štedrý deň je tak nejak za chodu. Minulý rok sme vydržali všetci pri stole asi tak 5 minút. Rok predtým tuším ešte menej.
Stromček už máme od začiatku decembra, asi 20 krát ozdobovaný, či odzdobovaný.
V sušičke sa ešte sušia raw rybie prsty, čo tam dám ráno, aby na večeru boli úplne čerstvé. Okolo 4 vyberiem z chladničky prísady na šalát, spravím raw majonézu a zmiešam. To isté spravím s kapustnicou. Toto všetko mi trvá asi tak pol hodiny a hneď ako sa zotmie večeriame. Teda my s Peťom. Deti si odbalia darček, čo nájdu pod stromčekom a hráme sa. S Peťom si darčeky nedávame a deti dostávajú po jednom malom darčeku. My skôr uznávame atmosféru Vianoc a tešíme sa, že sme spolu. Tie materiálne dary pre nás nemajú taký význam. Deti sa tešia aj z jednoduchého malého darčeka.
Prajeme vám krásne a veselé Vianoce! :)
3046 Zobrazené celkovo 1 Zobrazené dnes