štvrtok , 27 jún 2019
Domov > Články > Ako zničiť baktérie v sušenom mäse? S týmito 6 tipmi už chybu neurobíte

Ako zničiť baktérie v sušenom mäse? S týmito 6 tipmi už chybu neurobíte

Share Button

ham-769626_1920Hoci je sušené mäso zvané jerky obľúbené najmä v Amerike a Austrálii, na chuť mu začínajú prichádzať aj Slováci. Oceňujú najmä jeho výživnosť a dávajú si ho ako zdravú desiatu. Stále viac ľudí si ho pripravuje doma, a preto v nasledujúcom článku odpovedáme na 6 najčastejších otázok.

  1. Z akého mäsa jerky vyrobiť?
  • Hovädzie

U mäsiara si vyberte chudé mäso ako je bok, stehno alebo sviečková. Pri príprave mäsa odkrojte čo najviac viditeľného tuku. Jerky s tukom by sa mohli začať rýchlejšie kaziť.

  • Zverina

Na sušenie sa hodí jelenie, srnčie a danielie mäso. Na jerky je vynikajúce, pretože nie je prerastené tukom. Kúpte si bok alebo stehno. Čerstvá zverina by mala byť pred sušením 60 dní zmrazená pri teplote mínus 18 stupňov, aby sa zlikvidovali možné baktérie.

  • Hydina?????????????????????????????????????

Sušené mäso si môžete pripraviť aj z kuracieho a morčacieho. Pripravte sa však na to, že chutí odlišne ako klasické hovädzie jerky a je krehkejšie. Suší sa kratšiu dobu – približne 4 hodiny.

  • Ryby

Pri sušení rýb si dávajte veľký pozor. Je nutné, aby ryba bola maximálne čerstvá a nepokazila sa ešte pred sušením. Nepoužívajte tučné ryby ako je makrela, pstruh, losos a tuniak.

  1. Ako mäso na sušenie správne nakrájať?

Plátky majú byť pol centimetra hrubé. Ak budete krájať cez vlákna, mäso bude viac “žuvacie.” Ak budete krájať po vláknach, bude krehké a jemnejšie. Je len na vás, ktorej možnosti dávate prednosť.

Tip: Dajte mäso čiastočne zmraziť. Ľahšie potom nakrájate tenké plátky.

  1. Môžem mäso sušiť na slnku?

Nie. V klimatických podmienkach strednej Európy ho dobre nevysušíte. Navyše by mäso lákalo rôzne zvieratá a hmyz by do neho moholi naklásť vajíčkmeat-415586_1920a. Najvhodnejšia je príprava v sušičke potravín.

  1. Pri akej teplote mäso sušiť?

Termostat v sušičke nastavte na 68 stupňov. Teplota v mäse pri tomto nastavení dosiahne 71 stupňov a zničia sa baktérie.

  1. Ako dlho domáce sušené mäso vydrží?

Americké ministerstvo poľnohospodárstva udáva lehotu 1 až 2 mesiace. Vždy pred jedlom skontrolujte, či mäso nenavlhlo a nezačalo plesnivieť.

  1. Ako sa jerky je?

Zvyčajne ho konzumujete sušené ako desiatu na výlete alebo ho obhrýzate pri televízii. Oproti rôznym tyčinkám je to naozaj zdravé jedlo s vysokým obsahom bielkovín a veľmi nízkym obsahom tuku. Sušené mäso môžete tiež nakrájať na kúsky a dať variť do polievky.

Pripravte si jerky doma

S domácou sušičkou Excalibur si jerky ľahko pripravíte aj doma. Prístroj má zabudovaný časovač – nastavíte čas a môžete ísť do práce. Sušička sa v určený čas sama vypne.

Výhodou je, že sušička má dvierka z tvrdeného skla. Nemusíte ich zbytočne otvárať a neznižujú vnútornú teplotu. Mäso zvládnete skontrolovať len pohľadom.

Kompletný návod na prípravu domáceho sušeného mäsa nájdete tu.

Viac info nájdete na http://www.susickypotravin.sk/sk

2683 Zobrazené celkovo 1 Zobrazené dnes