piatok , 18 jún 2021
Domov > Články > Často rozšírený omyl tvrdí, že najviac vitamínu C je v citrusoch

Často rozšírený omyl tvrdí, že najviac vitamínu C je v citrusoch

Share Button

Máte upchatý nos, kýchate a cez napuchnuté mandle sotva prehĺtate. Pritom nádche aj virózam sa môžete vyhnúť, ak máte dostatok vitamínu C. V nasledujúcom článku vám poradíme, v ktorých potravinách ho nájdete najviac a ako ich sprSick woman sitting in bedávne pripraviť.

Zázračný všeliek

Vitamín C patrí k najsilnejším vitamínom. Niet sa čo čudovať, pretože má naozaj veľké účinky:

  • chráni pred nachladnutím,
  • pomáha regenerovať tkanivá,
  • posilňuje cievy a chráni pred chorobami srdca,
  • podporuje vstrebávanie železa,
  • zvyšuje obranyschopnosť.

Podľa niektorých štúdií navyše chráni pred rakovinou.

Koľko vitamínu C brať

Pokiaľ máte “céčka” málo, môžete sa cítiť unavení. Medzi ďalšie príznaky patrí:

  • krvácajúce ďasná,
  • časté prechladnutie,
  • bolesti kĺbov a svalov.

Odporúčaná denná dávka vitamínu je 60 mg. Ako vyplýva z nasledujúcej tabuľky, pomaranče neobsahujú zďaleka toľko vitamínu C, ako si ľudia myslia.

Potravina Obsah vitamínu C v 100 gramoch
červená paprika 191 mg
čierne ríbezle 166 mg
brokolica 121 mg
kiwi 93 mg
karfiol 77 mg
jahody 67 mg
červená kapusta 52 mg
pomaranč 51 mg
paradajka 19 mg

Vitamíny sú najlepšie čerstvé

Ak si hovoríte, že uvaríte brFresh fruit and vegetable smoothieokolicovú polievku a maximálne tak doplníte vitamín C, ste na omyle. Za každých 5 minút varenia klesne množstvo vitamínu C o 10%. Priemerne sa ho pri varení stratí až 60%.

Preto je najlepšie zeleninu a ovocie konzumovať čerstvé. Ďalšou dobrou variantou sú domáce šťavy. Nie sú v nich žiadne pridané cukry, farbivá ani konzervanty. Navyše v čerstvo pripravenom nápoji je obsah vitamínov najvyšší.

Postrážte si rýchlosť otáčok

Dôležité je, aby ste šťavu pripravili správnym spôsobom. Väčšina bežných odšťavovačov má príliš vysoké otáčky. Trením sa surovina nadmerne zahreje a vitamín C sa začne strácať.

Preto si vyberajte odšťavovač s nízkymi otáčkami ako je Oscar DA-1200 s 63 – 75 otáčkami za minútu. Odšťavovač je univerzálny a môžete v ňom lisovať mäkké citrusy aj tvrdú koreňovú zeleninu. Prístroj dokáže vyrobiť aj zmrzlinu, orechové maslá a niekoľko druhov cestovín.

https://www.eujuicjahodyers.sk/

2129 Zobrazené celkovo 1 Zobrazené dnes